Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe laptop, dan zien we de laatste jaren de term Chromebook steeds prominenter naar voren komen. Niet zo gek ook, deze Chromebooks hebben de afgelopen jaren namelijk ook enorm aan populariteit gewonnen. Maar als je nu op zoek bent naar een laptop, waarom zou je dan kiezen voor een Chromebook? Bij LaptopsVergelijken.nl leggen we je het graag uit.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een type laptop dat gebruik maakt van het Chrome OS besturingssysteem van Google. Een Chromebook is dus niet een totaal ander soort laptop, maar is een specifiek soort laptop. Eigenlijk kun je dit op dezelfde manier zien als een Macbook; een Macbook draait op het Mac OS besturingssysteem van Apple, maar blijft nog steeds een laptop.

Maar wat is zo’n Chromebook dan en wat is Chrome OS? Chrome OS is een uitvinding van Google gebaseerd op het Linux besturingssysteem dat voor het eerst uitgebracht werd in 2011. Écht nieuw is het dus niet meer. Bij Chrome OS maak je geen gebruik van programma’s, zoals je dit bij Windows doet. Bij een Chromebook staat de browser Google Chrome centraal in het systeem. Daarnaast maak je voor andere programma’s gebruik van apps die je kunt downloaden in de Play Store. Chrome OS lijkt daarmee in een bepaalde zin veel op het Android besturingssysteem dat we kennen van smartphone en tablets. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want beide zijn ontworpen door Google. Het belangrijkste verschil is dat bij Android het menu centraal staat waarin je een overzicht hebt van alle geïnstalleerde apps, terwijl Chrome OS altijd werkt vanuit Google Chrome.

Waar je voor gebruik van het Mac OS besturingssysteem per se een Macbook van Apple moet hebben, kun je bij Windows kiezen uit allerlei verschillende merken. Ook bij Chromebook is dit het geval. Zo zijn er Chromebooks beschikbaar van verschillende bekende computermerken, zoals Acer, HP of Asus. Zo kun je zelf bepalen welke jouw voorkeur heeft qua prestaties, design, schermformaat en/of prijs.

Ideaal voor cloud gebruik

Een Chromebook is ideaal voor als je een laptop met name gaat gebruiken om te surfen op het internet. Dan bedoelen we niet alleen het lezen van het dagelijkse nieuws op Nu.nl, maar ook als je bijvoorbeeld je mail leest via de browser of documenten opstelt via Google Docs. Dat maakt Chrome dan ook perfect voor liefhebbers van bijvoorbeeld Google Cloud (of Google Workspace voor zakelijk gebruik). Ook Microsoft maakt steeds vaker gebruik van Cloud-programma’s, al heeft Microsoft ook speciale versies voor Chromebook gemaakt van onder andere Word, Excel en Powerpoint.

Voordelen Chromebook ten opzichte van een gewone laptop

Waarom zou je dan kiezen voor een Chromebook en niet voor een standaard laptop die draait op het Windows besturingssysteem of een Macbook? De voordelen van een Chromebook zijn:

  • Een Chromebook is relatief goedkoop.
  • Omdat een Chromebook vooral vanuit de cloud werkt en alleen gebruik maakt van de apps uit de Play Store is een Chromebook vaak behoorlijk snel. Je bent minder afhankelijk van de specificaties van het apparaat, omdat hij erg efficiënt is. Een Chromebook is daarom gevoelsmatig vaak erg snel.
  • Als je een Chromebook met touchscreen koopt kun je deze ook gebruiken als tablet. Veel Chromebooks zijn ook beschikbaar als een zogenaamde flip-variant, waarbij je het toetsenbord helemaal naar achteren kunt klappen voor gebruik van het scherm als tablet.
  • Omdat je niet zomaar programma’s of documenten van het internet kunt downloaden, is een Chromebook erg veilig. Het is niet volledig uitgesloten dat je een virus oploopt, maar virussen komen veel minder vaak voor en er bestaan ook simpelweg minder virussen voor Chrome OS dan Windows.
  • Chromebooks blinken doorgaans uit in accucapaciteit. Het is een licht besturingssysteem waarop je geen gebruik maakt van zware programma’s, waardoor een Chromebook gemakkelijk de hele dag mee kan.
  • Chromebooks zijn kindvriendelijk in combinatie met een Parental Control app om bepaalde sites af te schermen. Google heeft hiervoor een eigen app genaamd Google Family link, waardoor je vanaf een ander apparaat regels in kunt stellen. Je kunt verder eigenlijk niets kapot maken aan het systeem.
  • Chromebooks beschikken altijd over een snelle SSD en hebben dus geen verouderde harde schijf meer, waar dit bij met name goedkope laptops nog wel regelmatig wordt gebruikt.

Nadelen Chromebook ten opzichte van een gewone laptop

Kent de Chromebook dan geen nadelen ten opzichte van een gewone laptop? Die nadelen zijn er zeker, dat zijn namelijk:

  • Het is niet mogelijk traditionele computerprogramma’s te gebruiken die je moet installeren op de computer. Denk bijvoorbeeld aan onlinemarketingsoftware, Adobe Creative Cloud software of je favoriete game. Alles wat je installeert komt uit de Google Play Store. Staat het hier niet in, dan kun je het niet installeren.
  • Chromebooks hebben vaak een erg beperkte opslagcapaciteit. Dat is omdat de bedoeling van een Chromebook is om in de cloud te werken, waarbij je die capaciteit niet nodig hebt en dus hierop kunt besparen. Heb je echter veel foto’s, video’s of andere documenten die je graag bewaart op het apparaat zelf? Dan zul je snel tegen limieten aanlopen.
  • Voor gaming is een Chromebook niet geschikt. Je kunt alleen mobiele games spelen uit de Google Play Store. Wil je bijvoorbeeld Call of Duty, World of Warcraft of een andere populaire PC-game spelen? Kies dan voor een gewone laptop en laat de Chromebook links liggen.
  • Wil je meer met je laptop doen dan enkel browsen of een kleine applicatie gebruiken. Dan is een Chromebook niet geschikt. Dit maakt een Chromebook dan ook minder geschikt voor zakelijke toepassingen.
  • Multitasken gaat niet echt vloeiend op een Chromebook door de beperkingen van het besturingssysteem en de hardware.
  • Zonder internetverbinding is een Chromebook feitelijk nutteloos.

Wanneer een Chromebook kopen?

Ben je er nog niet helemaal uit of je moet kiezen voor een Chromebook of een Windows laptop of Macbook? Stel jezelf dan de volgende vraag: zou ik genoeg hebben aan een grote Android tablet of smartphone met een toetsenbord? Is het antwoord ja, dan is een Chromebook voor jou de voordeligste, snelste en simpelweg de beste keuze. Is het antwoord nee, omdat je meer eisen hebt aan een laptop, dan is een Chromebook niet voor jou.

Overigens zijn er ook desktopcomputers beschikbaar met Chrome OS, al is het aanbod hiervan nog beperkt. Dit wordt dan geen Chromebook, maar een Chromebox genoemd.

Beeld: Vantage_DS / Shutterstock.com