Bijzonder veel mensen kiezen er voor om een laptop te kopen in plaats van een vaste computer. Dat heeft alles te maken met het feit dat je een laptop overal en altijd met je mee kan nemen. Daardoor kan je wanneer je dat maar wenst een beetje werken of bijvoorbeeld een opdracht voor school afwerken. Wanneer ook jij er aan denkt om een nieuwe laptop te kopen is het echter van belang om met verschillende zaken rekening te houden. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten in dit artikel alvast even voor jou op een rijtje gezet.

De schermgrootte van je toekomstige laptop
In eerste instantie is er uiteraard de schermgrootte laptop. Dit is voor het merendeel van de mensen die een laptop willen kopen het eerste waar ze naar kijken. De grootte van een laptopscherm wordt steeds uitgedrukt in inches. Eén inch is ongeveer 2,5 centimeter. Een aanzienlijke schermgrootte laptop lijkt op het eerste zicht natuurlijk altijd interessant, maar dat is niet altijd het geval. Wanneer je, je laptop bijvoorbeeld vaak mee gaat nemen onderweg kan een kleinere schermgrootte net interessanter zijn. Wil je wel de mogelijkheid hebben om je laptop mee te nemen (bijvoorbeeld op vakantie), maar ga je er toch vooral thuis mee aan de slag? In dat geval is een grotere schermgrootte laptop natuurlijk weer interessanter.

De processor, het hart van je laptop
Een tweede belangrijk punt is de processor die in je laptop moet verwerkt zijn. De processor wordt vaak omschreven als het hart van een laptop. Dat klopt ook, want het is dit onderdeel welke verantwoordelijk is voor het uitvoeren van alle berekeningen. Een processor laptop is dan ook voor het grootste deel bepalend voor de snelheid waarmee diverse taken kunnen worden uitgevoerd. Stel jezelf dus vooral de vraag wat je precies met je laptop wil gaan doen. Zal dit gewoon tekstverwerking zijn net als wat surfen op het internet en het versturen van de nodige e-mails? Dan heb je voldoende aan een standaard processor. Ben je echter van plan om zware programma's voor bijvoorbeeld het bewerken van foto's en films te installeren? Dan kijk je best naar een dual core processor laptop of misschien zelfs een quad core uitvoering.

Welke harde schijf heb ik nodig?
Tegenwoordig wordt er door veel mensen in de cloud gewerkt met hun laptop. Dit betekent dat de interne opslagcapaciteit een stuk beperkter kan zijn dan je in eerste instantie misschien voor ogen hebt. Wil je echter wel alles lokaal opslaan? Wees je er dan van bewust dat harde schijven, ook voor laptops, tegenwoordig heel wat goedkoper zijn dan vroeger. Dit betekent dat je kan kiezen voor een echt grote harde schijf laptop zonder dat je daarvoor veel geld dient te betalen. Wil je er zeker van zijn dat je laptop in alle omstandigheden zo snel mogelijk kan werken en zeker ook kan opstarten? In dat geval kan het altijd de moeite waard zijn om te kijken in de richting van een SSD-kaart in plaats van een klassieke harde schijf laptop.


Andere aandachtspunten bij nieuwe laptop kopen
De schermgrootte, de laptop processor en de laptop harde schijf zijn uiteraard stuk voor stuk belangrijke punten om rekening mee te houden bij het kopen van een nieuwe laptop. Er is echter meer. Stel jezelf bijvoorbeeld ook de vraag hoe krachtig de grafische kaart moet zijn. Dit is in het bijzonder van belang voor mensen die met hun laptop willen gamen en / of grafische toepassingen willen uitvoeren. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de hoeveelheid aan werkgeheugen. Hoe meer geheugen, des te sneller een laptop werkt. Door rekening te houden met het aantal aanwezige USB-poorten ben je er bovendien zeker van dat al je (bekabelde) randapparaten snel en efficiënt kunnen worden aangesloten.